Kronärtskocka

Kronärtskockan är en tistelart. Den kommer ursprungligen från Medelhavsområdet. Plantan, som kan bli upp till 2 m hög, är flerårig. Det är blomkorgen som skördas. Detta görs strax innan blomning, medan korgen ännu är tätt sluten. De annars vackra blå blommorna får alltså inte vara synliga på kronärtskockan.

Det finns gröna, violetta och vita typer, men det är huvudsakligen de gröna, som finns på den svenska marknaden. Kronärtskocka har en speciell fyllig smak som understryks om skockan serveras med mild sås, smör, citronsmör, hollandaissås eller lätt kryddad crème fraiche. Skockor är känsliga för uttorkning och bör förvaras kort tid, svalt och fuktigt.

Stjälken bryts av, så att de grövsta fibrerna dras ur botten, och de nedersta bladen avlägsnas. Eventuellt klipps de skarpa bladspetsarna av. Kronärtskockor äts vanligtvis kokta, varma eller kalla. De kokas i rikligt med lättsaltat vatten tills bladen lossar - inte längre. Då man äter skockorna plockar man av bladen ett och ett och börjar nerifrån/utifrån. Doppa den tjocka delen av bladet i smör eller vinägrettsås och dra av det mjälla köttet som finns i bladet, mot tänderna. Då alla blad tagits bort skrapas borsten bort från botten, som äts med kniv och gaffel.