Cocktailtomat

Beskrivning 

Cocktailtomater är ett samlingsnamn på mindre tomater av olika sorter som ofta säljs i blandningar. De är fasta i skal och fruktkött. Form, färg och storlek varierar, men de brukar väga mellan 10 och 30 gram. Några vanliga sorter är: Zebrino som är rund, strimmig, mörkgrön och mörkröd, Kumato som är rund och svartröd, Sungreen som är grön och rund, Sassari som är ljust röd och rund, San Marzano som är mörkare röd och oval samt Santorange som är gulorange och oval.

 

Säsong 

Sommartid kommer merparten av cocktailtomaterna från Nederländerna. Under övriga året importeras de främst från Spanien, Marocko och Senegal.

 

Smak 

Cocktailtomaterna har en frisk, god och lite sötare och rikare smak än vanliga tomater.

 

Användning 

En skål cocktailtomater är en fröjd för både öga och gom. De är utmärkta som tillbehör i sig och ger också fin färg och smak i olika typer av sallader. Långtidsbaka dem på låg temperatur i ugn med lite olja, salt, socker och peppar. Det blir ett läckert komplement till kött och fisk eller en god brunchrätt. Cocktailtomater gör sig också fint i en krämig pastarätt och i mängder av andra varmrätter.

 

Kul att veta

Cocktailtomater kan även kallas cherrytomater eller körsbärstomater. Att de här små tomaterna är extra smakrika beror på sockerinnehållet. När stora tomater växer behöver de använda en del av sitt socker till själva tillväxten. Cocktailtomater som inte växer så mycket kan behålla mer sötma istället.