Champinjon
Champinjon är ett svampsläkte av familjen skivlingar med nära 100 arter, varav ca 20 i Sverige. Det finns ett stort antal förädlade sorter. De är alltså inte någon grönsak, även om de i dagligt tal betecknas som sådan. De skiljer sig från grönsakerna genom att de inte själv kan bygga upp organisk materia.
Champinjoner finns vilda i skog och mark över stora delar av världen, med det var först omkring mitten av 1700-talet man i Frankrike kom på att odla champinjoner. Nu odlas champinjoner över hela världen och det är den mest utbredda matsvampen.
Den ätliga delen av champinjonen är hatten, där sporerna bildas, och foten. Vi föredrar normalt helt vita, med stora hattar, som inte är öppna, dvs där lamellerna inte är synliga. Det finns många andra former, bl a bruna champinjoner (skogschampinjoner), som också är populära. Champinjoner ska förvaras i 2-4 grader. Om de förvaras varmt mognar de alltför snabb, hattarna slår ut och stjälkarna smalnar. Kondens i förpackningen kan göra att svamparna blir bruna. Lufta dem, så försvinner den bruna färgen.
Champinjoner har mild smak med fin arom. Man äter såväl den knubbiga vita hatten som foten. Ofta räcker det att man borstar av champinjonerna litet innan tillagning. De är goda att äta naturella, hela till dip eller skivade i sallad och på grönsaksfat. Även gott att smörsteka dem och använda i stuvning, sås eller soppa.
