Endive

Endiver kallas ibland cikoriasallat. De är hårdknutna, spolformade sallatshuvuden, ca 15 cm långa. Storlek och "knubbighet" varierar. Det finns också röd endive med rosaröda-vinröda kanter på bladen. De avlånga bladen är köttiga och saftiga med en speciell, angenämt bitter nyans i smaken.
Endive odlas i två steg. Först på friland, då pålroten bildas, därefter planteras roten om i mörkt växthus. Efter ca 3 veckor skördas endivesallatshuvudet. Den ska förvaras mörkt och svalt.

Endive har en speciell, litet besk smak. Den är lika användbar rå som kokt. Skär gärna bort den allra nedersta delen av endiven, som kan vara alltför besk, och strimla hela huvudet från toppen och nedåt. Det är gott att blanda endive med apelsin eller grapefrukt. Kokt endive passar bra till kött och fisk eller som ensamrätt med en klick smör. Bräserad endive har mild, fin smak - förväll endiver och låt dem sedan puttra i smör med några droppar citronsaft ca 10 minuter. En utsökt grönrätt att servera med t ex hollandaissås till stekt kött. Skär upp endive strax innan den serveras, snittytorna missfärgas efter en stund. Krispiga blad av endive smakar bra till dip och på ostbrickan. Särskilt god är endive tillsammans med grönmögelost. Den är inte lämplig att frysa in.