Amandine, Ratte, Mandel- och Sparrispotatis
Sparrispotatis
Sparrispotatis eller Asparges (sparris på danska) är en gammal dansk sort och nära besläktad med den franska potatissorten Ratte. Färgen på köttet är gult och fast och skalet är tunt och även det nästintill gult. Knölarna är långovala och något böjda i formen och små exemplar kan förväxlas med mandelpotatis. Sparrispotatisen är till skillnad från mandelpotatis en fastkokande sort.
Anses vara en delikatessort och serveras gärna kokt med skalet på och svängd i lite smör till fisk eller rostad i ugn tillsammans med färska örter till en köttbit.
Ratte
Ratte är en fransk potatissort, genetiskt närbesläktad med sparrispotatisen. Knölarna är långovala och skalet är tunt, slätt och nästintill vitt. Köttet är gult och fast med en tydlig kastanjeton i smaken. Kokas gärna med skalet på och avnjuts ugnsrostad, kokt eller kall i potatissallad.
Mandelpotatis
För information i butik finns två olika skyltar att skriva ut:
Ladda ner skylt A6
Ladda ner skylt 210x74
Ladda ner skylt A4
Amandine
För information i butik finns två olika skyltar att skriva ut:
Ladda ner skylt A6
Ladda ner skylt 210x74
Ladda ner skylt A4
All potatis ska förvaras mörkt och svalt, vid +4-6°C, för att de ska behålla sin kvalitet och smak längre.
