Mandelpotatis

Beskrivning 

Denna långovala, något böjda potatis har troligen fått sitt namn efter sin lätt mandellika form. Den är mjölig och har gult till gulvitt kött och kallas även gul mandel, vit mandel eller Norrlandsmandel. Det finns även en mer sällsynt sort som heter blå mandel, med gult kött och skal som skiftar i mörkblått. Mandelpotatis är en så kallad delikatesspotatis, vilket är ett samlingsnamn för sorter med unika utseenden och särskilt delikat smak.  

Säsong 

Mandelpotatis är en höst- och vinterpotatis som främst skördas i september och oktober, men några odlare brukar kunna få upp mandelpotatisar till surströmmingspremiären i slutet av augusti. Sent skördad potatis kan också hålla sig till augusti vid rätt förvaring. Mandelpotatis växer bra även i ett kallare klimat och odlas främst i Sverige, Norge och Finland. Den som säljs här är i princip alltid svenskodlad.  

Smak 

Den nötiga smaken har även ton av solroskärna och smör. Mandelpotatisen är omtyckt både för sin läckra smak och form och återfinns ofta på gourmetkrogarnas menyer.

Användning 

Eftersom detta är en av de mjöligare potatissorterna kokas den bäst med skalet på. Ett tips är att bara precis koka upp vattnet och sedan låta kastrullen stå på lägsta värme.  

Kokt mandelpotatis är ett älskat och klassiskt tillbehör till surströmming. Potatisen passar också fint till puréer, mos och i släta soppor. Ugnsrostad mandelpotatis med örter är en annan delikatess. Chipstillverkarna har mandelpotatis som en av sina favoritråvaror och även i hemmaköken kan man med fördel hyvla tunna skivor och ugnsbaka till snacks eller krispiga sopptillbehör. 

Kul att veta 

Mandelpotatis är en av våra traditionella potatissorter som har odlats här minst sedan 1800-talet. Från Sverige spred den sig även till Finlands nordligaste delar och där är den i dag en nationalklenod. ”Lapin puikula”, potatis från Lappland, var det första finska livsmedel som fick skyddad ursprungsbeteckning inom EU. Växten är förhållandevis känslig för angrepp, men i kallt klimat klarar den sig bättre.