Höst- och vinterpotatis

Beskrivning 

Fast höst- och vinterpotatis är storsäljare så gott som året runt. Bakom samlingsnamnet döljer sig många olika sorter. De är fastkokande, stabila och har bra lagringsegenskaper. Några av de vanligaste är: Melody som har ovala knölar, blankt skal och ljusgul köttfärg. Queen Anne med gul köttfärg och ovala knölar. Folva med gult kött och rundoval form. Belana som är rundoval med gult skal och kraftigt gul köttfärg. Colombo som har jämnstora runda knölar med slätt skal.  

Säsong 

Potatisarna skördas i Sverige i september och oktober. De goda lagringsegenskaperna gör att de kan hålla sig ända fram till juli. Fast höst- och vinterpotatis är i princip alltid svenskodlad.  

Smak 

Lagom framträdande och god potatissmak. I olika sorter finns även olika toner, exempelvis har Folva inslag av gräs och hö, Columbo viss sötma och Melody svag jordighet och syrlighet.   

Användning 

Dessa fasta sorter är utmärkta allround-potatisar. De är goda att koka, steka, ugnsbaka och ha i gratänger. Du kan göra krämiga potatissallader, lägga potatisbitar i grytan och soppan eller steka frasiga raggmunkar. Gårdagens kokta potatis får lätt ny spänst i en pyttipanna, paj, omelett eller frittata 

Kul att veta 

Under senare delen av 1900-talet var potatissorten Bintje så gott som synonym med fast potatis i Sverige. Men de senaste 20 åren har Intresset för nya sorter ökat enormt. I dag odlas Bintje nästan enbart till industrin medan en uppsjö av andra fasta matpotatisar har hittat ner i åkrarna. Ett hundratal fasta sorter odlas nu kommersiellt och jakten på nya smakrika och tåliga knölar pågår ständigt.