Amandine

Beskrivning 

Amandine är en så kallad delikatesspotatis. Det är ett samlingsnamn för sorter med unika utseenden och särskilt delikat smak. Ofta har de ett fast, kött och tunt skal.  Detta gäller för Amandine som har karaktär av färskpotatis, är ljusgul i köttet och har en avlång form.  

Säsong   

Amandine skördas i september och oktober. Den svenska säljs fram till senvåren, sedan brukar franskimporterade Amandine överlappa fram till hösten.  

Smak   
Smörig och fyllig i smaken, med en härlig primörkänsla året runt och en ton av mandelsötma. 

Användning 

Denna fasta, färska sort har mycket tunt skal och de små knölarna kan man gärna äta kokta med skalet på. Sorten passar i en fräsch potatissallad och man kan lägga grövre bitar i en soppa. Amandine smakar också utmärkt som råstekt och klyftpotatis. Dela den och ugnsbaka halvorna med ost och örter eller saltrosta de mindre knölarna hela. Det är lätt att få Amandine att komma till sin rätt.

Kul att veta 

Potatissorten togs fram i Bretagne i Frankrike under tidigt 1990-tal. Amandine är en köksterm på franska som betyder att något tillagats med eller fått en touch av mandel (amande). Amandine är också en variant av namnet Amanda som betyder den älskvärda eller hon som bör älskas.