Timjan

Timjan är en flerårig planta. Den har vedartade grenar, små grågröna eller gröna blad och lilafärgade blommor. Ursprungligen kommer timjan från Medelhavsområdet. Den är sedan urminnes tid känd som medicinal- och kryddväxt. Det är bladen och de unga skotten som används som örtkrydda och de klipps av strax innan plantan blommar.

Timjan har, liksom salvia och rosmarin, en genomträngande smak och bör användas i små mängder. Smaken är aromatisk och kryddan används både färsk och torkad.Den passar bra till tomat-, grönsaks- och äggrätter, fisk och skaldjur samt i köttgrytor, marinader och såser. Timjan används också i potatisrätter, soppor och som brännvinskrydda.

Citron-timjan är en bredbladig timjan med doft och smak av citron. Den säljs också som krukväxt och används på samma sätt som annan timjan. Den passar särskilt bra till fisk- och äggrätter. Citrontimjan ger också frisk och kryddig smak åt fruktdesserter. Timjan kan koka med vid tillagningen.