Basilika

Basilika är en ettårig växt med stora, mjuka blad och små vita blommor. Den kräver värme. Den tål inte kyla och behöver mycket ljus därför odlas den i växthus. Örten doftar starkt och lär driva bort flugor.
Basilika har en mycket karakteristisk smak och arom. Smaken är på samma gång sötaktig och kraftig. Man använder bladen. Eftersom det är de eteriska oljorna i bladen som ger smak, bör de inte koka med länge i anrättningar utan tillsättas i sista stund.
Basilika används i pastarätter, sallader, soppor och grönsaksrätter. Den passar utmärkt med tomat. Basilika är huvudingrediens i pesto (klassisk italiensk pastasås som även består av vitlök, pinjenötter, parmesanost och olivolja).
Det finns flera olika sorters basilika: grön och röd basilika med medelstora blad. Den röda är relativt sällsynt medan den gröna är vanlig.
Pastiche-basilika, kallas också "citron-basilika" eftersom den smakar litet som citron.
Sallat-basilika har större blad och mildare smak än den vanliga gröna basilikan och passar därför mycket bra att blanda med i sallader.