Platerina

Beskrivning 
Platerina är en korsning mellan en paraguayo och en nektarin vilket ger en platt saftig frukt med en liten, smågropig kärna. Likt nektarinen har platerinan glansigt tunt skal som skiftar i gulorgange till rött. Färgen på fruktköttet kan variera från vitt till gult och rödspräckligt.

 

Säsong 

Frukten importeras främst från Sydeuropa där säsongen sträcker sig från juni till september.

Smak 

Dessa lättätna frukter är aromatiska med mycket sötma.

Användning 

Platerina är mycket god att äta som färsk frukt och den passar också fint i sallader och bakverk. Precis som när det gäller paraguayo är platerina allra godast färsk, så när det gäller beredning för längre tids förvaring finns det andra stenfrukter som passar bättre.

 

Förvaring 

Frukterna är känsliga för stötar och tryck och bör hanteras varsamt. De ska förvaras kallt, 2–4 plusgrader.

Kul att veta
Detta är en av de nyare stenfrukterna, korsningen blev populär först på 2000-talet. Platerina har precis som paraguayo flera namn världen runt som anspelar på den annorlunda formen, bland annat Saturnusnektarin, platt nektarin och donut-nektarin. I Sverige är det mest vedertagna namnet alltså platerina, samma som frukten kallas i länderna vi importerar den ifrån. Jämfört med moderfrukterna är platerina svårare att odla under hela säsongen, vilket gör att priset blir något högre.