Nektarin

Beskrivning 

Nektarinen är en glattskalig typ av persika och liknar den i både storlek och form. Från stjälken till toppen löper en karakteristisk skåra. Frukten är mörkröd till gulorange i skalet, ofta med skiftningar beroende på solens inverkan. Fruktköttet är gult, saftigt och något fastare än persikans. Mitt i frukten finns en stor, gropig kärna.  

 

Säsong 

Högsäsong är juni till september då nektarinerna främst importeras från Sydeuropa, bland annat Italien, Spanien och Grekland. Under andra tider kan det finnas nektariner från Sydamerika.

Smak 

Smaken är frisk, fyllig och aromatisk.

Användning 

Nektariner är goda att äta naturella och passar fint som mellanmål eller på picknicken. Nektariner är också jättegoda att grilla! De ger fin smak i sallader och passar även som tillbehör och ingredienser i varmrätter. De kan kokas till marmelad eller kompott och förgyller desserter och bakverk. Gör en smulpaj med nektariner eller servera dem honungsstekta eller vinkokta med glass.

 

Förvaring 

Mogna frukter bör förvaras kallt, 2–4 plusgrader. Omogna frukter kan förvaras i rumstemperatur, då mognar de på några dagar.

 

Kul att veta

Nektarinen har samma ursprung som persikan, som började odlas i Kina redan för 4 000 år sedan. Namnet nektarin anspelar på nektar, gudarnas dryck i den grekiska och romerska mytologin. Det är den mest populära stenfrukten och det finns ett stort antal sorter. Utvecklingen går mot nektariner med mer färg, högre sötma och mindre syra, vilket ger en extra fin smakupplevelse. Det blir också alltmer populärt med större nektariner.