Körsbär
Beskrivning
Körsbär kan delas in i två huvudgrupper: sötkörsbär och surkörsbär. Några av de vanligare sötkörsbärssorterna är Santina, Skeena, Celeste, Bing och Napoleon. Även bigarråsorterna är sötkörsbär. Fruktköttet är fast och skalets färg oftast röd, från bordeaux till riktigt mörkröd. Det finns även gulröda sötkörsbär som är mindre vanliga.
Vanliga svenska surkörsbär är exempelvis klarbär som har ljust klarröda, stora och saftiga bär samt skuggmorell som har stora, saftiga och mörkröda bär.
Säsong
Körsbärssäsongen är relativt kort och intensiv och sträcker sig i princip över sommaren. Det land som kommer igång tidigast är Spanien och lite senare på säsongen importeras körsbären ofta från Turkiet.
Smak
Sötkörsbären är aromatiska och har som namnet antyder en söt smak som ofta är fyllig. Surkörsbären är också aromatiska men med en syrlig smak.
Användning
Sötkörsbären är mycket goda att äta färska och passar även i saft, sylt, marmelad, pajer, kompotter och andra desserter.
De flesta surkörsbär är lite för syrliga för att ätas färska men smakar mycket bra inlagda eller som saft, sylt, marmelad eller likör.
Förvaring
Körsbär är mycket ömtåliga och de minsta tryckskador ger mörka fläckar. Bären bör lagras så kort tid som möjligt i kylskåp i 2–4 plusgrader.
Kul att veta
Sötkörsbär växer på stora träd som förekommer vilt i nästa hela Europa, Väst- och Centralasien. De odlas också på många håll, bland annat i Sverige.
Surkörsbären växer på mindre träd eller buskar och kan i sin tur delas upp i amareller/klarbär och moreller där amarellerna har ljusare fruktsaft. De odlas i Skandinavien och finns även förvildade i stora delar av Europa och Sydvästasien. Surkörsbär tål ett kallare klimat bra och därför är det den vanligaste körsbärstypen som odlas här i Sverige.
