Persika

Persikan tillhör samma släkte som plommon, mandel och aprikos.
Man anser att persikan härstammar från Kina, där den varit känd och odlad i över 4000 år. Härifrån har den spridits österut till Japan och västerut längs karavanvägarna över Himalya till Persien.
Persikoträdet blir sällan över 5 m högt. Bladen är smala och pilformade.
Det finns flera tusen olika sorters persikor. De flesta sorter är ludna med det finns glattskaliga sorter. Dessa kallas nektariner.
Persikans släktskap med mandel märker man också vid användningen av kärnorna. Hos vissa sorter innehåller dessa 50% olja som används vid marsipantillverkning. Kärnorna användes också till framställning av likör. Storleken varierar men kan jämföras med äpple. Från fästet till fruktens översida löper en karakteristisk skåra. Färgen är gulorange-röd, ofta skiftningar i färgen med mer eller mindre röda "kinder". Skalet är tunt, sametsludet. Kan ätas. Den som inte tycker om skalet kan doppa ner persikan 10-20 sekunder i kokande vatten (skålla persikan), så går skalet lätt att dra av.  Fruktköttet är gult, som vid full mognad övergår till gulorange. Smältande, mycket saftigt. Mitt i frukten finns en karakteristisk, gropig kärna. Smaken är frisk, söt och mycket aromatisk. Omogna frukter har syrlig smak. 
Importeras i huvudsak från Italien, men även från Grekland, Spanien m fl. Högsäsong juli-september. Omogna frukter förvaras i rumstemperatur. Mogna bör förvaras kallt, 2-4 grader, så kort tid som möjligt eftersom de har kort hållbarhet. Persikor är mycket omtåliga för stötar och tryck.  

Persikor och nekariner äts naturell som mellanmål och dessert. De passar även bra i sallader och som tillbehör till varmrätter. Både persikor och nektariner används i bakverk och kokas till marmelad.