Sapodill

Sapodill eller tuggummiträdet, som det också kallas, har sitt ursprung i Mellanamerika.  Frukten är ett bär med tunt, brunt skal. Fruktköttet är ljust, litet gulbrunt eller rödbrunt och innehåller upp till 12 svarta, hårda kärnor.
De mogna frukterna är välsmakande och har mjukt saftigt fruktkött. Omogna frukter däremot är oätliga pga att de innehåller hög halt av tanning (garvämnen). Här är fruktköttet hårt och innehåller mycket garvsyra och gummilatex. Skalet är tunt, grov yta, påminner om potatisens. Mognar fram i rumstemperatur och kan sedan förvaras kort tid i +4-10 grader.

Sapodill äts som färsk frukt. Antingen som mellanmål eller dessert. Frukten delas och fruktköttet äts med sked. Kärnorna ligger löst och är lätta att ta bort. Skinnet kan vara segt och äts därför inte. Endast mogen sapodill kan användas.