Physalis

Physalis är gula eller gulgröna bär, något mindre än körsbär. Skalet är blankt. Det saftiga fruktköttet är gult med många små mjuka kärnor. Smaken är sötsyrlig.

Varje bär är omslutet av ett ljusbrunt hölje (ett förstorat blomfoder), som liknar höljet hos prydnadsväxten Japansk lykta.
Physalis kommer ursprungligen från Syd- och Mellanamerika. Plantan är en slingerväxt, som odlades redan av inkaindianerna, särskilt på grund av att den är vitaminrik. Av samma skäl spreds odlingen längs de viktigaste skeppsrutterna, som medel mot skörbjugg. På detta sätt spreds physalis till Cape of Good Hopes (Godahoppsudden), härav namnet Kapkrusbär.
Nu odlas physalis nästan överallt i världen där klimatet tillåter. 
Själva frukten påminner i storlek och form om körsbär. Varje bär är omgivet av ett papperstunt uppblåst foder, som måste öppnas och tas bort innan frukten kan ätas.  Frukterna är gulgröna till gulorange, hela frukten äts. Smaken är frisk, syrlig med fin och fyllig arom. De bör förvaras svalt, 12-16 grader.

Physalis säljs med hölje och är mycket dekorativa. Innan bären äts tar man bort höljet. Bären kan ätas färska, användas som dekoration på t ex glass och tårtor. De kan också användas i fruktsallader.