Carambola

Carambola är en oval gul frukt med längsgående åsar. I genomskärning är frukten formad som en stjärna, därav smeknamnet sjärnfrukt.
Fruktköttet är ljusgult, krispigt och saftigt. Smaken är sur eller syrlig beroende på typ och mognadsgrad. Carambola är släkt med bl a harsyra och den syrliga smaken beror på att frukten innehåller oxalsyra. Storleken varierar från 1-2 dm längd och 2-8 cm diameter. Frukten är avlång med 5 kraftiga, längsgående åsar vilket gör att den i genomskärning blir stjärnformig.  Först är frukten ljusgrön som övergår till ljusgult och senare mörkgul.  Går att använda även när den är omogen, dvs grön. Fruktköttet är sprött, saftigt (jfr gurka), nästan genomskinligt. Hela frukten äts. 

Frisk, syrlig med en söt nyans och viss dragning mot rabarbersmak. Vissa frukter har mycket syrlig smak, andra sötare beroende på odlingsbetingelser. Smaken är ofta sötare hos mer mogna/mörkgula frukter. Omogna frukter är också mycket goda.

Äts naturell, skuren i tunna skivor. Garnering på bakverk, smörgåsar, i drinkar och bål. Rekommenderas inte i varma anrättningar.