Bellida

Beskrivning  
Bellida är ett stort och runt äpple. Skalet är blankt med en gröngul grundfärg och gott om röd täckfärg på solsidan. Äpplet är saftigt och har ett vitt, mycket fast och krispigt fruktkött. 
 
Säsong  
Äpplena börjar plockas i oktober och kan sedan vara tillgängliga långt in på våren då detta är en av de svenska sorterna som tål att lagras mycket väl. 
 
Smak 
Äpplet har en söt smak med en lätt ton av syrlighet. 
 
Användning  
Bellidas söta och fräscha smak gör att det passar utmärkt som ätäpple. Det är även gott i desserter och bakverk och det ger en läcker krispighet i både grönsallader och fruktsallader. Det är också lätt att lyckas med äppelkräm, chutney och mos med Bellida som ingrediens. 
 
Kul att veta 
Äpplet är en förhållandevis ny sort och en korsning mellan Elstar och Idared. Det togs fram i Nederländerna och lanserades 1994. På senare år har Bellida-äpplena även blivit populära i Sverige, både för sin goda smak och sina goda lagringsegenskaper.