Pink Lady

Beskrivning
Pink Lady är ett medelstort, aningen ovalt äpple med ljusgrön grundfärg och ljust rosaröd täckfärg. Fruktköttet är vitt, krispigt och saftigt.

Säsong
Äpplena finns tillgängliga året om. Under november till juni kommer de främst från Italien och Nederländerna och under resten av året importeras de även från Chile och Nya Zeeland.

Smak
Äpplet är smakrikt och fruktigt med hög sötma och syra i fin balans.

Användning
Pink Lady är ett mycket gott ätäpple och det passar även utmärkt i bakning och matlagning. De krispiga skivorna gör sig fint i desserter, sallader och på pizzor. Äpplet är gott till kyckling, i pajer och fruktiga muffins.

Kul att veta
Sorten är en korsning mellan Golden Delicious och Lady Williams som togs fram i Australien på 1970-talet. Det ursprungliga namnet är Cripps Pink efter odlaren Johan Cripps, men varumärkesnamnet blev Pink Lady. Äpplet lanserades på den australiensiska marknaden 1985 och några år senare tog det världen med storm. Nu odlas Pink Lady i många länder där klimatet är lite varmare. Med sin ökande popularitet har sorten även fått ett smeknamn: Queen of Apples, Äpplenas drottning.