Ingrid Marie

Beskrivning
Ingrid Marie är ett medelstort och runt äpple. Skalet har en gulgrön grundfärg med starkt mörkröd och marmorerad täckfärg. Fruktköttet är gulvitt, ibland svagt grönt, saftigt och ganska fast.
Det finns också en helt mörkröd variant som döpts till Karin Schneider, men det namnet har inte slagit igenom så även det äpplet brukar kallas Ingrid Marie.

Säsong
Detta är den mest populära svenska sorten och den vi odlar störst volymer av. Säsongen brukar börja i oktober och gynnsamma år kan den vara ända till april.

 Smak
Smaken är svagt syrlig med fint kryddad arom.

Användning
Ingrid Marie passar till det mesta. Äpplet är gott att äta naturellt och att ha i sallader och kalla rätter. Det är en god ingrediens i varmrätter och i desserter och bakverk. Det går också mycket bra att göra must, mos och chutney på Ingrid Marie.

Kul att veta
Äppelsorten är ursprungligen dansk och den upptäcktes i en skolträdgård på Västfyn år 1910 av läraren Carl Madsen. Han döpte äpplet efter sin dotter Ingrid Marie som gått bort ett par år tidigare. Intill trädet växte ett Cox Orange, men vad som mer korsat sig in i den nya sorten gäckade länge. Först hundra år senare kunde mysteriet lösas med hjälp av DNA-teknik. År 2015 stod det klart att det är Cox Pomona och Cox Orange som är föräldrarna till Ingrid Marie.

Den röda mutationen av Ingrid Marie uppstod hos fruktodlaren Aksel Schneider på Lolland på 1950-talet. Hans dotter upptäckte att ett av träden hade ännu rödare frukter och efter analyser visade det sig att det rörde sig om en ny variant. Den fick namnet Karin Schneider efter dottern.