Frida

Beskrivning
Frida är ett runt och medelstort till stort äpple. Skalet har gulgrön grundfärg och orangeröd till mörkröd täckfärg. Fruktköttet är vitt, fast och krispigt.

Säsong
Denna svenska sort plockas i oktober och eftermognar sedan. Äpplena brukar finnas tillgängliga från februari och fram i juni, under gynnsamma år.

Smak
Äpplet har mycket smak, syrlig karaktär med inslag av sötma.

Användning
Frida är mycket gott att äta naturellt som det är eller serverat skivat i frukt-, potatis- och grönsallader. Det är ett gott dessertäpple och passar även i matlagningen och i pajer kakor och andra bakverk.

Kul att veta
Frida är en modern svensk äppelsort som togs fram i samarbete mellan växtförädlingsinstitutet Balsgård och odlarna anslutna till Äppelriket. Syftet var att introducera en god, vacker och tålig svensk sort som klarar lagring och butiksförvaring bra. Frida är en korsning mellan Aroma och ett amerikanskt namnlöst äpple med koden PRI 1858/202. Det registrerades år 2003 och kom ut i butik år 2010, som det första nya svenska äpplet på över 40 år. Sorten ägs av Äppelriket och får bara odlas av deras producenter under de första 25 åren.
Enligt upphovskvinnan, professor Hilde Nybom, valdes namnet Frida för att sorten är fri från sjukdomen skorv. Dessutom ger namnet positiva vibbar på grund av Frida i Abba, Anni-Frid Lyngstad.