Cox Orange

Beskrivning
Cox Orange är ett medelstort äpple med plattrund form. Skalet är svagt glansigt med grundfärg som går från grön till guldgul med täckfärg från mattröd till djupare röd i fin marmorering. Äpplet kan också ha inslag av en gråbrun rostton. Fruktköttet är gult och saftigt. På nyskördade äpplen är det fast och under lagring mjuknar det något.

Säsong
I Sverige mognar Cox Orange i slutet av oktober och sorten brukar finnas tillgänglig fram i januari.

Smak
Äpplena har en söt smak med en svag ton av päron, lätt syrlighet och en mycket fin och lite kryddig arom.

Användning
Cox Orange är ett av våra mest älskade svenska äpplen. Den goda smaken gör frukterna utmärkta att äta precis som de är. Snittytan blir heller inte brun särskilt fort så klyftorna håller sig fina. Äpplena passar bra i fruktsallader och i mer matiga varianter som rödbetssallad eller Waldorfsallad. Äpplet är också en fin smakkompis till ljust kött och det är en god ingrediens i chutney och mos. Cox Orange är även ett uppskattat bak- och dessertäpple som passar i allt från klassiska pajer till stekta äppelskivor med kanel och calvados.

Kul att veta
Fader till Cox Orange är den engelska bryggaren och hortonomen Richard Cox. På 1820-talet sådde han nio kärnor av äppelsorten Ribston på sin gård och ur dem utvecklades moderträden till Cox Orange och Cox Pomona. Hela ursprungsnamnet, som ofta skrivs ut på engelska, är ”Cox’s orange pippin” (Coxs orangefärgade äpple). Efter en utställning i London på 1850-talet började Cox Orange spridas och äpplena blev populära även i Frankrike och Tyskland. Mot slutet av 1800-talet hade äppelsorten också börjat odlas i större utsträckning i Sverige. I dag finns flera olika varianter av Cox Orange och äpplena med rödare skal är de mest omtyckta.