Kaffirlime

Beskrivning 

Frukten är en variant av lime med mycket ojämnt och knottrigt skal i gröngul färg.  

Säsong   

Kaffirlime är i säsong september till mars och importeras främst från Thailand, Malaysia och Vietnam. 

Smak  
Smaken är distinkt och kan beskrivas som en lyckad korsning mellan citron och lime. 

 

Användning 

Frukten används som vanligare limesorter och den är en uppskattad ingrediens i det sydostasiatiska köket. Den passar fint till skaldjur, fisk, kött, kryddiga rätter och även i sallader och desserter. 

Förvaring 

Citrusfrukt ska förvaras svalt för bästa hållbarhet, runt 10–15 grader.  

Kul fakta 

Denna frukt kommer ursprungligen från Sydostasien och södra Kina. Citrus hystrix är det botaniska namnet och utöver kaffirlime kallas frukten för bland annat makrutlime, thailime och mauretansk papadea. Både skalet och de krossade löven ger ifrån sig en intensiv citrusdoft och kaffirlime används även i parfymtillverkning.