Kaffirlime
Beskrivning
Frukten är en variant av lime med mycket ojämnt och knottrigt skal i gröngul färg.
Säsong
Kaffirlime är i säsong september till mars och importeras främst från Thailand, Malaysia och Vietnam.
Smak
Smaken är distinkt och kan beskrivas som en lyckad korsning mellan citron och lime.
Användning
Frukten används som vanligare limesorter och den är en uppskattad ingrediens i det sydostasiatiska köket. Den passar fint till skaldjur, fisk, kött, kryddiga rätter och även i sallader och desserter.
Förvaring
Citrusfrukt ska förvaras svalt för bästa hållbarhet, runt 10–15 grader.
Kul fakta
Denna frukt kommer ursprungligen från Sydostasien och södra Kina. Citrus hystrix är det botaniska namnet och utöver kaffirlime kallas frukten för bland annat makrutlime, thailime och mauretansk papadea. Både skalet och de krossade löven ger ifrån sig en intensiv citrusdoft och kaffirlime används även i parfymtillverkning.
