Grapefrukt
Beskrivning
Frukterna är runda och något större än apelsiner, ofta runt 10 centimeter i diameter. Även frukter med skorvigt skal har fint fruktkött. Innanmätet är mycket saftigt och uppdelat i klyftor. Blond grapefrukt har ljusgult fruktkött medan blodgrapefrukt har ljusrosa till mörkrött kött. Båda sorterna kan ha kärnor.
Säsong
Från oktober till juni importerar vi främst grapefrukt från Spanien, Turkiet och USA. Under säsongen juni till oktober kommer de främst från Sydafrika.
Smak
Smaken är frisk och aromatisk med en bitter nyans, beroende på att grapefrukt innehåller små mängder kinin.
Användning
En klassisk servering är att lägga upp en halv grapefrukt till frukost eller som förrätt. Fruktköttet är också gott i en fruktsallad, grönsallad eller i en matigare sallad. Hinnorna kan bli beska och ett enkelt sätt att undvika dem är att dela frukten och gröpa ur fruktköttet och saften direkt över salladen.
Grapefrukt är också god som juice, gratinerad som för- eller efterrätt och i sorbet och marmelad.
Förvaring
Frukterna förvaras bäst svalt, 10–15 grader.
Kul fakta
Grapefrukt anses ha uppstått i Karibien genom en spontan korsning mellan apelsin och pomelo. Till Europa kom frukten först på 1910-talet. I dag odlas den i merparten av världens tropiska och subtropiska områden. Ordet ”grape” i namnet kommer sig av att frukterna växer i kluster som påminner om vindruvornas klasar.
