Sparris

Sparris är en flerårig planta och det är inte ovanligt att skörda samma planta i 20-25 år. Det finns två typer av sparris. Den vita sparrisen odlas på höga sängar och skärs av under jorden så toppskottet bryter fram. Det är viktigt att undvika ljus eftersom detta medför missfärgning.
Den gröna sparrisen kräver inte höga sängar. De gröna skotten växer ovan jord och skärs av vid jordytan när de fått lagom längd. Det är betydligt mindre arbete med odling av grön sparris. Den gröna har knottrigare topp än den vita.

Det finns vit svensk sparris under maj-juni. Resten av året importerar vi färsk sparris. Den har kort hållbarhet och bör förvaras kallt. Den vita bör skyddas mot ljus. Sparrisknopparna är mycket känsliga och kräver extra varsam hantering.

All sparris serveras kokt. Koka sparris försiktigt, gärna stående i hög, smal kastrull. Ordna de ansade buntarna med knopparna åt samma håll. Bäst är att ångkoka dem, eller koka i mikrovågsugn. Koktiden beror på sparrisens tjocklek och ålder. Servera sparrisen varm som grönsaksrätt med smör eller hollandaissås eller som tillbehör till kött eller fisk. Den kan också serveras kall med vinägrettsås. Sparris kan användas i soppor, stuvningar, gratänger och sallader.