Paprika
Paprika hör till samma familj som tomat och potatis. Alla capcicum-arter innehåller ämnet capsaicin, som ger den karakteristiska smaken vi särskilt känner från cayennepeppar, paprika och chilipeppar. Paprika är en 1-årig ört. Frukterna, som utgör den ätliga delen, är uppblåsta och ihåliga och i denna ihålighet sitter platta, gula frön. Den finns i många olika former och färger. Alla paprikor är först gröna. Somliga skördas gröna, andra utvecklas vidare och blir röda, gula, violetta, svarta eller orange. De mogna paprikorna (de gula eller röda) är de mildaste och sötaste. Paprika förvaras svalt men inte kallt. De är känsliga för uttorkning och stötar.
Paprika är mycket C-vitaminrik. Bäst är därför att äta paprika rå: strimlad på smörgås, i sallad, till ost. Paprika kan också skäras i bitar och blandas i soppor, grytor och gratänger. Paprikahalvor kan fyllas med t ex köttfärsröra och bakas i ugn.
