Okra

Frukten, som ibland kallas "Lady´s finger" på grund av sin form, är en lång kapsel med längsgående åsar. Den innehåller en mängd små, blanka frön. Ytan kan vara lätt fjunig. Baljorna har köttiga väggar. Inne i frukterna finns en mängd vita frön. Hela frukten äts. Förvara gärna okran i plastpåse för att förhindra uttorkning.

Smaken är mild och angenäm. Okra används som grönsak. Stjälken skärs av. Okra innehåller en klibbig saft, som utsöndras vid kokning. Den används därför i många orientaliska rätter för att reda av soppor och stuvningar. Okra används också som tillbehör till kötträtter. Vill man inte ta vara på frukternas redande effekt kan de ångkokas eller förkokas i saltat vatten ca 5 minuter. Då man steker okra utsöndras inte den klibbiga vätskan. Okra passar bra tillsammans med andra grönsaker som lök och tomater och tillsammans med kryddor som vitlök, chili och curry.