Kastanj
Kastanjen trivs utmärkt i Skandinavien, men här blir frukterna inte alltid mogna. De flesta kastanjträd som växer här i Sverige kallas hästkastanj och frutkterna är oätliga. Varje kanstanjnöt är ett frö. Tack vare sitt höga stärkelseinnehåll används kastanjer mer som grönsak än som nöt.
Kastanjens stärkelse omvandlas delvis till socker vid rostning och kokning. Smaken blir söt och nötlik. De ska förvaras torrt och kallt, ca 2-4 grader.
Skalen tas bort genom att man skär ett snitt längs hela nöten, och sänker kastanjen i kokande vatten tills dess att skalet öppnar sig. Då kan det lätt dras av. Man äter hela kastanjerna, rostade i ugn, ångade eller kokta. Det går att göra puré och använda färs, till patéer och liknande. Det vanligaste sättet att anrätta kastanjer är att snitta dem i den toppiga änden, baka dem i ugn och servera dem varma med litet smör och salt.
