Ingefära

Ingefära är en gammal kulturväxt som har odlats i många tusen år i Indien och Kina. Odlingen är särskilt koncentrerad till Indien och Kina.
De är utvändigt ljusbruna och invändigt har de en svagt gulgrön färg. Jordstammarna innehåller eteriska oljor med en skarp smak.
Riven ingefära (riven på rivjärn eller skuren i små bitar och pressad genom vitlökspress) används som krydda på samma sätt som den torkade kryddan. Den har friskare smak. Ingefäran bör förvaras i plastpåse i 10-12 grader. Den kan också frysas in, snittytorna torkar lite men smaken finns kvar.

Ingefära kan skalas, skäras i sockerbitsstora bitar och sjudas i sockerlag under någon timme och man får då sk syltad ingefära. Ingefära används i bakverk som ensam krydda eller tillsammans med andra kryddor, vanligtvis kanel och kardemumma. I det asiatiska köket används ingefära också till kött- och grönsaksrätter. Den skarpa smaken passar bra tillsammans med curry eller vitlök till kyckling, griskött eller i vegetariska rätter. Ingefära kan också köpas som torkad krydda, både hel och mald.