Chilipeppar

Chilipeppar tillhör samma art som paprika men den högre halten av capsaicin (det är upp till 30 gånger så mycket capsaicin i chilipeppar som i paprika) gör att de två produkterna har mycket olika användning. Det är en 1-årig ört.

Chilipeppar är normalt spetsformade och kan ha varierande längd, färg och styrka. I omoget tillstånd är alla chilityper gröna, men vid mognad skiftar några färg till röd, rödgul eller klargul. Liksom de andra Capsicum-arterna innehåller alla chilityperna capsaicin i frön och skiljeväggar. Det är det ämnet som ger den karakteristiska starka smaken.

All chilipeppar innehåller inte lika mycket capsaicin och det är därför stor skillnad på hur brännande smaken är. De minsta typerna är ofta de starkaste.

Chilipeppar används mest som krydda. De hela frukterna kan prickas med gaffel och kokas hela med i rätten. De plockas bort innan rätter serveras. Chilifrukten kan halveras, stjälk, frön och skiljeväggar tas bort och fruktköttet hackas mycket fint innan den används som krydda. Chilipeppar ger en "hot" eller brännande smak och passar bra i grytor med eller utan kött. Var försiktig med de starka typerna. Redan vid tillagning kan de irritera huden på händerna. Undvik direkt kontakt med huden. Skölj noga med vatten. Skulle olyckan vara framme och man har "bränt"sig på chili är det bäst att äta söt frukt. Det neutraliserar den skarpa smaken. Till rätter med chili dricks vin eller vatten. Öl och sodavatten förstärker den starka smaken.