Avokado

Avokadoträdet kommer ursprungligen från norra Sydamerika. Den odlas i bl a Israel, Mexico och Spanien. Frukten är päronformad. Botaniskt är den ett bär med ljust, grönaktigt fruktkött omkring ett stort frö. Fröet, som inte äts, kan väga upp till 25% av fruktens totala vikt. Då frukten är mogen ger den efter för lätt tryck, fruktköttet är mjukt och krämigt. Smaken är mild, med lätt nötsmak.

Det finns många olika sorter avocado. Här är några:

  • Ettinger har tunt, glansigt lite knottrigt klargrönt skal. Frukten är mellanstor till stor.
  • Fuerte har långsmal form, tunt blankt mörkgrönt skal. Frukten blir mellanstor.
  • Hass har grovt, knottrigt skal som först är grönt men övergår till mörbrunt/svart då frukten mognar.

Frukten är liten till mellanstor. De frukter vi vanligtvis ser här i Sverige väger 2-3 hg. Mogna frukter förvaras kallt. Omogna frukter mognar på några dagar i rumstemperatur, sen kan de förvaras i kylskåp upp till en vecka. Lägg dem inte alltför kallt!

Avocado äts naturell. Frukten delas och fröet tages bort. Köttet missfärgas snabbt efter uppskärning. För att motverka detta kan man droppa lite citron över snittytorna. Smaken är mild och framträder bättre om man kryddar med te x salt och peppar. Skalet är tunt, läderartat och äts inte.