Tomat

Beskrivning 

Den vanligaste tomattypen kallar vi rätt och slätt tomat. De runda frukterna brukar ha en diameter på 5–7 centimeter och färgen kan variera, men röd är absolut vanligast. Innanmätet består av två eller flera rum/frökammare med skiljeväggar emellan. Ju fler rum desto starkare är strukturen och desto bättre håller tomaten ihop när den skivas.

Säsong 

Den svenska tomatsäsongen börjar vanligtvis i mitten av april och sträcker sig till november. Under denna tid finns även tomater från Nederländerna tillgängliga. Under vinterhalvåret importeras tomater främst från Spanien och Marocko.

Smak 

Smaken är söt och syran varierar med tomatens mognadsgrad. De yngre har friskare, syrligare smak medan de mer mogna tomaterna har en sötare och rundare smak. De gula sorterna är generellt lite mildare.

Användning 

Tomater är goda i mängder av rätter och de kan användas på mängder av sätt. De piggar upp smörgåsen och grönsallden. De kan kokas, stekas, skållas och passeras. De är läckra ugnsbakade, i puré och i soppa och de är goda i paj. Det är också utsökt gott med tomatskivor på nybakad pizza.

Förvaring 

Tomater är känsliga för kyla och trivs bäst i 11–14 grader. Blir det för kallt tappar de smak, men mogna tomater kan förvaras i ner till 8 plusgrader utan att ta skada. Servera alltid färska tomater rumstempererade, då smakar de mest. I rumstemperatur mognar också omogna tomater.

Färska tomater kan frysas, antingen krossade eller hela med plast runt. Tomater som varit frysta blir något vattniga, därför passar bäst i sås, soppor, grytor och liknande.

Kul att veta

Tomatplantan är en potatisväxt och själva tomaten klassas rent biologiskt som ett bär. Det gör alla frukter som innehåller flera frön som omges av ett mjukt hölje (fruktkött). Men i livsmedelssammanhang klassas tomaten som en grönsak. Grönsaker har ingen vetenskaplig definition utan den indelningen handlar om hur produkten används.

Men även om botaniken säger att tomater är bär (som alltså är en undergrupp till frukt), kan juridiken säga annorlunda. År 1893 slog USA:s högsta domstol fast att tomat ska räknas som grönsak och inte frukt. Bakgrunden är att USA hade infört tull på importerade grönsaker och den ville en av tomatimportörerna inte betala. Företaget lämnade in en stämning och argumenterade att tomater inte borde omfattas eftersom de rent botaniskt klassas som frukt. Fallet hamnade till slut i högsta domstolen som beslöt att ändå definiera tomater som grönsaker, eftersom det är så konsumenterna ser dem.