Plommontomat

Beskrivning 

Plommontomat finns i olika storlekar, från liten som en vindruva till storleken av ett plommon. De finns också i olika färger. Plommontomaterna är något avlånga med fast fruktkött och lite tjockare skal än vanliga tomater. En vanlig sort är San Marzano.

Säsong 

Den svenska säsongen sträcker sig från mitten av april till november och då finns det även plommontomater från Nederländerna. I övrigt importeras plommontomater främst från Spanien, som har säsong året runt.

Smak 

Dessa saftiga tomater har en mild och sötaktig smak.

Användning 

Plommontomaterna är goda naturella, i sallader och som snacks fyllda med exempelvis färskost. De smakar också bra grillade och ugnsbakade med olika fyllningar. Plommontomaterna innehåller förhållandevis få kärnor och det fasta fruktköttet gör dem till favoriter i pastasåser, grytor och i pizzasås. Det gör dem också tacksamma att skiva och dekorera rätter och uppläggningar med.  En annan delikatess är ”soltorkade” plommontomater i ugn.

Kul att veta

Plommontomaternas fasta kött och tacksamma egenskaper gör att det är denna tomattyp som är mest populär att konservera.