Kvisttomat
Beskrivning
Kvisttomater är ett samlingsnamn för tomater som skördas i klasar och säljs medan de sitter kvar på sin kvist. De minsta sorterna är i körsbärsstorlek och de större som mellanstora runda tomater. Till färgen är de röda, orange eller gula.
Säsong
Den svenska säsongen sträcker sig från mitten av april till mitten av november. Övrig tid importeras kvisttomater främst från Nederländerna.
Smak
Smaken är krispig och lite sötare och djupare än hos vanliga runda tomater.
Användning
Skivade kvisttomater är ett smakrikt och vackert tillskott på smörgåsar och i sallader. De är goda att grilla och passar utmärkt i såser och grytor. De kan ugnsbakas hela som läckra tillbehör till fisk och kött och de kan bakas med olika fyllningar. Inte minst är de utsökta i en klassisk tomatsallad med mozzarella och basilika.
Kul att veta
Även tomatkvisten är full av smak och kan med fördel användas i matlagningen. Torka den och mal den till krydda eller låt en hel kvist koka med i sås och grytor. Men var måttfull. Använder du för mycket eller låter kvisten koka med för länge blir resultatet beskt.
