Ostronskivling

Den grupp av svamp som ostronskivling tillhör finns vitt utbredd över stora delar av världen.

Ostronskivlingarna är stora och köttiga. Foten är kort. På undersidan av hatten finns rikligt med längsgående lameller och mellan bildas färglösa sporer. Hatten har ostronliknande form, den är öppen och kanterna bör vara böjda nedåt.

Ostronskivlingen har kraftigare smak än champinjonen.
Det finns många olika arter, varav endast ett fåtal är intressanta, som handelsvara. Alla ostronskivlingar växer på ved eller halm, nu ofta i odlingar.
Ofta säljs svampen sammanvuxen i kolonier. Svampen har mycket kort skaft och stor, ofta snett utvecklad, hatt. De ska förvaras kallt, 2-4 grader, inte i plastpåse.

Hela ostronskivlingen, både fot och hatt, är ätliga. Roten putsas och svampen borstas eller sköljs under rinnande vatten. Ostronskivling används som annan svamp, stekt till kötträtter eller vegetariska rätter. Ostronskivlingen har fast, matigt kött.