Sötpotatis

Sötpotatis kommer ursprungligen från Sydamerika, förmodligen från Peru, liksom potatis, som den trots namnet inte är släkt med.
Bataplantan är en klätterväxt. Den är flerårig men odlas i ettårig kultur liksom potatis. Knölarna kan väga upp till 5 kg styck.

Batataplantan kräver varmt och fuktigt klimat och är inte, som potatisen, en kortdagsplanta. Sötpotatis är avlånga, oregelbundet formade knölar, ungefär stora som vanliga potatisar.

Skalen är ljust brunt eller rött. Köttet är ljust eller gult.
Sötpotatis innehåller samma mängd stärkelse som vår vanliga potatis men dessutom ca 5% socker mot 0,5% i vanlig potatis. Detta är orsaken till den söta smaken och namnet.

I USA odlas två olika typer av sötpotatis: en torr typ som har ljust kött och som får mjölig konsistens efter kokning och en saftig typ med gul-orange kött och flyktig konsistens efter kokning. Det är den gul-orange typen som oftast säljs i Sverige. Den ljusa typen mörkfärgas snabbt efter kokning.
Sötpotatis säljs i sydstaterna som jams. Men det är två helt skilda produkter. Den tål inte kyla.

Sötpotatis skalas innan den kokas. Den söta smaken är så olik smaken på vår egen kokta potatis, att man inte kan ersätta vår potatis med sötpotatis. Men skuren i skivor och kokt eller stekt är sötpotatis, tillsammans med andra grönsaker, ett välsmakande tillbehör till kötträtter. Koktiden är densamma som för vanliga potatisar. Var noga med att inte koka dem för länge. Sötpotatis används också i desserter och kakor, t ex sweetpotatopie.