Rödbeta

Rödbetan är en 2-årig planta som det första året bildar en bladrosett och en rot med upplagsnäring. Själva rödbetan består inte enbart av roten, utan också av den angränsande stängeln.
Rödbetor finns i olika former från runda, cylinderformade till långa. De runda och cylinderformade går till färskvarumarknaden medan de långa används i industrin.

Den röda färgen får rödbetan från betacyanin, ett färgämne som finns i cellsaften. Smaken är mild, något söt. Rödbetor med blast är känsliga för uttorkning och bör konsumeras snabbt. De som är utan blast förvaras bäst i plastpåse och kallt, 2-4 grader. 

Små, nyskördade rödbetor kokas knappt mjuka i lätt saltat vatten och njuts som primörer med lite smör. Var aktsam vid ansningen så att inte skalet skadas, då läcker den vackra röda saften ut i kokvattnet. Man skär alltså inte av spetsen alls och låter ca 5 cm av blasten finnas kvar. Rödbetorna skalas efter kokning. Nyskördade med blast finns endast juni-augusti. Resten av året säljs rödbetor utan blast, mest för inläggning. Rödbetor kan skalas och rivas till råkost, ingå i grytor och soppor.