Rädisa

Rädisan är en av de allra äldsta kulturplantorna. Den är en 1-årig planta. Den ätliga delen av rädisan, knölen, har uppstått vid en uppsvällning av stängeln, dvs knölen är botaniskt sett en del av stängeln och inte en del av roten. Rädisor kan variera mycket i form och färg, från klotrund-långsmal till kägelformad och från helt röd till vit-röd eller helt vit.
Rädisans skarpa smak beror på att den innehåller senaps-oljor. De är mest koncentrerade i det yttersta lagret där innehållet kan var 2-3 gånger högre än i mitten av rädisan.  Förvaras kallt, 2-4 grader och helst avblastade eftersom vätskan dunstar genom bladen.

Rädisor äts naturella med lite smör eller salt. De är goda till ost, att dippa, att skära i skivor på smörgås, i sallader, i soppor. De kan också kokas lätt och serveras som varmt tillbehör till kött och fisk, eller på grönsakstallrik.