Delikatesspotatis
Delikatesspotatis
Det finns många sorters potatis och det kommer ständigt nya eftersom odlarna i Sverige vill ha bra sorter som har rätt kokegenskaper och ger bra skörd. Delikatesspotatis kan ses som ett samlingsnamn för en rad olika sorter med unika smak- och utseendeegenskaper, ofta tunnskaliga och mycket delikata. Se även Amandine, Ratte, Mandel -och Sparrispotatis.
Potatis som utsätts för solljus innehåller solanin, som är ett farligt gift som inte förstörs vid kokning. Därför bör man undvika att äta potatis som blivit grön.
Potatis ska förvaras mörkt och svalt, vid +4-6°C, för att de ska behålla sin kvalitet och smak längre.
För information i butik finns fyra skyltar att skriva ut i butik:
Ladda ner skylt A6 små&fina
Ladda ner skylt A6 röda små&fina
Ladda ner skylt 210x74 små&fina
Ladda ner skylt 210x74 röda små&fina
Ladda ner skylt A4 små&fina
Ladda ner skylt A4 röda små&fina
Cherie
Rödskalig tidig sort med fasta kokegenskaper. Cheriepotatis är små och tunnskaliga och passar bra att ugnsbaka, steka eller rosta hela med skalet på. Sötaktig smak med toner av kastanj.
Blå congo
Blå congo är en gammal potatissort som odlas i Sverige i begränsade mändger. Den har en härligt blålila färg, både på skalet och insidan, som ljusnar något när den kokas. Den unika färgen gör Blå congo mycket intressant kokt till vit fisk eller tillagad som potatismos.
För information i butik finns två olika skyltar att skriva ut:
