Sparrispotatis

Beskrivning 

Den sparrispotatis som säljs i Sverige är en gammal dansk sort som egentligen heter Asparges eller dansk sparrispotatis. Det är en delikatesspotatis, vilket är ett samlingsnamn för sorter med unika utseenden och särskilt delikat smak. Ofta har de ett fast kött och tunt skal. Detta gäller för Asparges vars skal är nästintill gult och det fasta köttet är också gult. Knölarna är långa och böjda och de små liknar mandelpotatis till formen.  

Säsong 

Asparges är en höst- och vinterpotatis som skördas i september och oktober. Den svenska säljs fram till senvåren, sedan brukar franskimporterade Asparges överlappa fram till hösten.  

Smak 

Potatisen har en fin, jordig och nötig smak som även har en ton av majs. 

Användning 

Den vackra formen gör sig fint på tallriken och Asparges kan använda till mycket. Koka potatisen, sväng den i lite smör och servera med fisk, kött eller vegetariskt protein. Lika god blir den ugnsrostad med örter. Den fasta konsistensen gör att skurna bitar lämpar sig väl i soppor, exempelvis fisk- och skaldjurssoppor. Av Asparges kan man också göra läckra potatissallader. 

Kul att veta 

Asparges är det danska namnet för sparris och potatisen kallas allmänt sparrispotatis här i Sverige. Men faktum är att vi även har en gammal historisk sort som heter sparrispotatis. Den har ett ännu mer sparrislikt utseende, med fjällig yta på de långsmala knölarna. Denna historiska sparrispotatis har höga halter av glykoalkaloider och odlas inte kommersiellt i någon större utsträckning.   

Den franska delikatesspotatisen Ratte går ibland även under namnet Asparges, men i Sverige brukar vi skilja på de två sorterna.