Färskpotatis

Beskrivning 

Färskpotatis kallas sorter som växer förhållandevis snabbt och skördas tidigt på året. De säljs direkt efter upptagning och bör ätas så nära inpå skörd som möjligt. De har fast kött och de otvättade potatisarna har kvar ett yttre, lite flagigt skal. Under det finns ytterligare ett tunt och fint skal.  

Vanliga sorter är Swift, Rocket, Solist, Arrow och Minerva. 

Säsong 

De allra första färskpotatisarna brukar kunna plockas upp i Skåne i mitten av maj. Vanligtvis används begreppet färskpotatis sedan under hela sommaren och fram till mitten av september då de sista sorterna skördas.  

Smak 

Tidiga färskpotatisar innehåller mer vatten och har en lite blötare konsistens. Överlag smakar de krämigt, sött och nötaktigt. Rocket har även inslag av beska och jord, Arrow är somrigt smakrik och smörig och Solist har en mjuk, len och lång eftersmak.  

Användning 

Den mindre knölstorleken ger en kortare koktid. För vissa sorter räcker det med 12 minuter, så var beredd och känn med stickan. Snåla inte med salt utan använd 1–2 teskedar per liter vatten och koka gärna tillsammans med några dillkvistar. Ät så snart efter kokning som möjligt. Färskpotatis är en primör och den låga torrsubstanshalten gör att den lätt sjunker ihop om den står för länge.  

Kokt färskpotatis med en klick smör är en delikatess i sig och är ett gott tillbehör till alla tänkbara somriga rätter. Gör en läcker potatissallad med andra färska primörer eller lägg ner potatisbitar i currygrytor och soppor. De aptitliga potatishalvorna blir också perfekta baser i kanapéer. Trä på några färskpotatisar på grillspettet eller rosta potatisen med örter och rivet citronskal. Det enda som färskpotatissorter passar mindre bra till, på grund av torrsubstanshalten, är mos, gratänger, fritering och liknande. 

Kul att veta 

Det var i slutet av 1800-talet som färskpotatis började odlas i Kullabygden i Skåne. Det stora genombrottet kom 1899, då dessa små knölar blev på modet bland rikare badgäster. Men den späda potatisen blev snart kontroversiell. Det ansågs inte rätt att äta något som inte vuxit färdigt och den första odlaren Martin Larsson kallades till tinget för att försvara sin produkt. Han lyckades övertyga församlingen om att färskpotatis inte var samma produkt som vanlig potatis, och det blev inget färskpotatisförbud i landet. Odlandet spred sig strax norrut till Bjärehalvön och nordvästra Skåne är än i dag den dominerande regionen för färskpotatis. I Sverige har årets första skörd blivit en riksangelägenhet som ger rubriker och ett kilopris på över 2 000 kronor.  

Färskpotatis är den vanligaste termen för vårens och sommarens sorter, men det finns även en tradition av att bara säga färskpotatis om potatisarna som plockas upp före midsommar och sedan säga nypotatis eller sommarpotatis.