Asterix

Beskrivning 

En oval till långoval potatis med rött skal. Det är en fast potatissort med tämligen ljust kött.  

Säsong 

Asterix är en medelsen höst- och vinterpotatis som skördas i september och oktober. Den har goda lagringsegenskaper och kan hålla sig ända fram till juli. Sorten kom till Sverige från Nederländerna och den odlas i dag på många håll i Europa, men den Asterix som säljs här är i princip alltid svensk.  

Smak 

Tydlig potatissmak med ton av jordnöt, kikärta och med liten beska. 

Användning 

Detta är en potatis som är unik genom att den har hög torrsubstanshalt men ändå är fast. Det gör att den passar i mängder av rätter. Den är god att koka, råsteka, ugnsrosta och ha i gratänger. Den är perfekt till hemlagade pommes frites och till läckra potatisplättar, frasiga raggmunkar och gyllene HasselbackspotatisAsterix passar också fint i vintriga potatissallader. Överbliven kokt potatis kan du med fördel riva ner i degen till en saftig potatislimpa eller använda istället för ströbröd i köttbullar och köttfärslimpa. Du kan också baka goda citron- eller kardemummakakor med kokt, pressad Asterix i smeten. 

Kul att veta 

Asterix är en populär knöl både för sin goda smak och för sin tålighet. Den trivs i många sorters jordarär motståndskraftig mot flera potatissjukdomar och har bra lagringsegenskaper. Det röda skalet är också lite kraftigare vilket skyddar potatisen från stötskador.