Persilja
Persilja är en av våra gamla kulturplantor. Den vanligaste formen är krusbladig perilja men det finns också slätbladig persilja.
Namnet Petroselinum är lånat från grekiskan och kommer av "petron" som betyder sten, och "selinum" som betyder selleri. Härmed anknyts till persiljans urpsprungliga växtplats som kan vara steniga jordar.
Det anses också att persilja har förmåga att neutralisera lukten av vitlök. Persilja kom till Norden på medeltiden som läke- och kryddört.
Persilja är en 2-årig planta, men det är särskilt de krusiga 1-årsbladen som uppskattas som kryddplanta. Det finns också slätbladig persilja. Både blad och stjälkar är rika på den eteriska oljan apiol, som ger persiljan den karakteristiska doften och smaken.
Persilja är mycket utbredd i hela Europa och har stor betydelse i matlagningen.
Persilja används som krydda och garnering. Den passar i de flesta sammanhang och ger fin smakbrytning och ett litet vitamintillskott. Persilja är mycket rik på karoten (som i kroppen omvandlas till A-vitamin) och C-vitamin. Det finns också slätbladig persilja, som är mycket uppskattad i matlagning.
