Rödkål
Det röda färgämnet i rödkålen finns i bladens överhudsceller och yttersta cellager medan de inre delarna är vita. Färgens intensitet är ett viktigt kriterium vid förädlingen av nya rödkålssorter.
Rödkålssorterna indelas i grupper efter hur tidigt de kan skördas, sommarrödkål och hållbar vinterrödkål. Vinterrödkålen innehåller mer färgämne än de tidigare sorterna. Förvara kålen kallt i 2-4 grader. Delad kål bör läggas i plastfilm så den inte torkar. Råriven kål kan förvaras i plastpåse i kylskåp flera dagar. Droppa över lite citrondressing så förstörs inte C-vitaminerna. Hårt knutna huvuden är mer hållbara än löst knutna.
Rödkål är god och dekorativ strimlad i råkost. Brynt, kokt och kryddad serveras det till kött, t ex gås och julskinka. Den passar bra till feta rätter eftersom rödkålen traditionellt kryddas till något syrlig smak. Delad kål bör läggas i plastfilm så att den inte torkar. Råriven kål förvaras flera dagar i plastpåse i kylskåp.
