Brysselkål

Brysselkål är den yngsta av de kända kåltyperna. Det är en 2-årig planta. Det första året växer en meterhög, lodrät stängel fram. Vid varje blad bär stängeln en sidoknopp, som rymmer plantans upplagrade näring. Dessa knoppar, som är det man kallar brysselkål, blir efterhand ca 3 cm i diameter. Då skördas de, antingen genom manuell plockning eller , som det oftast sker nu i yrkesodlingen, maskinellt. De är uppbyggda som andra sorters huvudkål, fast i miniatyr.
Brysselkål är mycket härdig och tål minusgrader ner till -20 grader, om den är täckt med snö. De är mycket känsliga för etylen och uttorkning. Förvara dem gärna i plastpåse i 2-4 grader.

Brysselkål har ganska kraftig kålsmak. Brysselkål används både rå och kokt. Rå, strimlad i sallader. Kokt till kött, korv och fisk. God i gratänger, soppor, grytor och lådor. Brysselkål ska kokas knappt mjuka i lättsaltat vatten så att de behåller sin spänst.