Broccoli
Broccoli har utvecklats ur den vilda kål, som växer vilt i hela Medelhavsområdet. Den påminner i uppbyggnad om blomkål. Själva huvudet som är relativt löst uppbyggt består av en stor blomställning i knoppstadiet. Broccolin har mjäll konsistens och mild, fin smak när den har kokts. Färsk broccoli är känslig för uttorkning och har relativt kort hållbarhet. Bör förvaras i plastpåse i 2-4 grader.
Broccoli används som kokt tillbehör, i soppor, gratinerat, stuvad och rå i sallader. Lägg hela grönsaken i lätt saltat kokande vatten - om stjälkarna är mycket kraftiga kan de skalas tunt och delas. Koka bara i 8-10 minuter så att den behåller sin spänst. Servera varm broccoli som ensamrätt med smör eller som tillbehör till kött, korv och fisk. Kall kokt broccoli serveras med vinägrettsås eller majonnäs. Kokt broccoli lämpar sig bra för att frysa in.
