Sockerärtor

Sockerärtor förväxlas ofta med spritärter. Både sockerärtor och spritärtor saknar den sega hinna som vanliga ärtor har. Därför kan hela skidan ätas. Men sockerärtor har platt skida och skördas innan ärterna sväller, medan spritärtor har runda skidor med tjocka köttiga väggar och skördas först när skidan är fylld. Sockerärtor ser ut som vanliga omogna ärtskidor. Skidornas storlek kan variera från 5-6 cm till 10-12 cm på längden.

Sockerärtor används som grönsak. De smakar bäst om de kokas mycket kort, inte längre än att sprödheten bevaras. De kan kokas 2-3 minuter eller vändas i het stekpanna 1-2 minuter. Sockerärtor serveras som tillbehör till kötträtter eller som ingrediens i olika gryträtter. Skidorna kan också marineras på samma sätt som bönor. Innan kokning eller stekning tar man bort grova stjälkar och skär stora skidor i mindre bitar. 

Sugarsnaps är en sorts sockerärta och den har sammas spröda och sötakatiga smak. Baljorna är kraftigare än sockerärtanss. De kan serveras råa eller kokas alt steks snabbt. Gott som tillbehör till t ex kött, fisk eller fågel.