Rambutan

Beskrivning 

Frukterna är ungefär stora som valnötter och har ett läderartat skal som är täckt med ett par centimeter långa, mjuka utskott. Utseendet gör att rambutan ibland kallas ”hårig litchi".
När frukterna skördas är de rödskiftande och övergår senare till mörkbrunt. Innanför skalet finns ett vitt, saftigt fruktkött och en oval kärna som inte är ätbar.

Säsong 
Rambutan odlas huvudsakligen i Ostasien och importeras från Thailand hela året.

 

Smak 
Trots sitt avskräckande yttre är rambutan en mycket njutbar frukt. Smaken är uppfriskande med en spännande nyans som påminner något om fläderblom.

Användning 
Det saftiga fruktköttet kan ätas naturellt som ett fräscht mellanmål eller användas i exotisk fruktsallad, smoothie, sorbet eller andra desserter. Rambutan är också gott i en kryddig curry och passar utmärkt till ost.

Frukten skalas enklast genom att man skär igenom skalet runt hela frukten med en spetsig kniv och sedan drar av varje skalhalva för sig. Fruktköttet serveras sedan helt. Man kan också låta skalet sitta kvar på halva frukten för en läcker och dekorativ servering.

 

Förvaring 
Frukten är känslig för uttorkning och förvaras bäst i runt 10 plusgrader, gärna i en plastpåse. Frukter som ser torra ut är inte bra.

 

Kul att veta
Rambutan tillhör kinesträdsväxterna (Sapindaceae) och är bland annat släkt med litchi, longan och pulasan. Ursprungligen kommer rambutan från Malaysia och namnet anspelar på den ludna looken; ”rambut” betyder hår på malajiska.