Plommon

Beskrivning 

Det finns en mängd olika sorters plommon med varierande form och färg. Skalet kan gå från blått till violett och rött och det finns gula, gröna och nästan svarta sorter. Fruktköttet är tämligen fast och saftigt, oftast i olika gula toner. Några av de vanligaste sorterna som odlas i Sverige är Jubileum, Opal och Victoria. Bland importplommonen är Angelino ett av de mest kända, ett mörkt plommon med liten kärna. Flera plommonsorter säljs också under varumärkesnamn, exempelvis Metis. Det är ett stort europeiskt märke med smakrika varianter som Oxy, Tonic, Safari och Aroma. En annan plommontyp är sviskon, som har en högre sockerhalt.

Det finns även hybridfrukter som säljs i kategorin plommon, exempelvis pluot och plumcot, som är korsningar mellan plommon och aprikos.

 

Säsong 

Den svenska plommonsäsongen börjar i mitten av sommaren och sträcker sig fram till hösten.

Innan den svenska säsongen startar och senare på hösten importerar vi plommon från bland annat Spanien, Italien, USA och Argentina. Sviskon importerar vi främst från Östeuropa och Tyskland.

 

Smak 

Mogna plommon har mjukt och saftigt fruktkött med aromatisk smak. Den går från lätt syrlig till mycket söt.

 

Användning 

Plommon är goda att äta naturella och i fruktsallad. De passar också utmärkt i sylt, marmelad, saft, pajer och andra bakverk. De är ett fint smakkomplement till ost och plommonchutney är ett uppskattat tillbehör till mängder av varma rätter. Sviskon används främst till olika inläggningar.

 

Förvaring 

Omogna frukter mognar i rumstemperatur på någon dag. Mogna plommon bör förvaras svalt, 8–10 plusgrader.

Kul att veta

Plommon är en av de första frukterna som odlades och kan spåras tillbaka ända till senare delen av stenåldern, för runt 12 000 år sedan. Då växte träden i Kaukasus och även i övriga Asien och Östeuropa var man tidig med att odla plommon. I Sverige är frukten känd sedan medeltiden. Än i dag är plommon är en uppskattad frukt i stora delar av världen och nya sorter utvecklas hela tiden. Ett av områdena som specialiserat sig på plommonodling är spanska Extremadura.