Paraguayo

Beskrivning 

Paraguayo är en platt underart till persika. Den har ett tunt, sammetslent skal i gulorange till röd färg. Fruktköttet är vitt eller gult och mycket saftigt och kärnan i mitten är gropig.

 

Säsong 

Spanien och Italien är de största producentländerna och säsongen sträcker sig från juni till september.

Smak 

Smaken är frisk, söt och mycket aromatisk.

 

Användning 

Paraguayo är mycket god att äta som färsk frukt och den passar också fint i sallader och bakverk. Men när det gäller beredning för längre tids förvaring finns det andra stenfrukter som passar bättre, då den är allra godast färsk.

 

Förvaring 

Frukterna är mycket känsliga för stötar och tryck och bör hanteras varsamt. De ska förvaras kallt, 2–4 plusgrader.

Kul att veta
Paraguayo är en frukt som på senare tid blivit alltmer populär i Sverige. Den uppstod genom en naturlig mutation av vanlig persika. Frukten började odlas i större omfattning i Kina på 1800-talet och där kallas den pántáo, ringlad persika. När den spreds till resten av världen fick den många olika namn. På engelska kallas den bland annat Saturn Peaches, efter planeten Saturnus, Chinese Flat Peaches på grund av form och ursprung samt Donut Peach eller Bagel Peach för sin likhet med bakverken. I Sverige är det mest vedertagna namnet Paraguayo, det namn som frukten tidigt fick i Spanien. Det har dock inget med landet Paraguay att göra.